pondelok 12. septembra 2016

Centimetre, metre, palce, stopy..

Znie to možno prekvapivo (najmä ak ste patchworkový nováčik), ale mierky, v akých ľudia šijú, sa na svete líšia. Bodaj by sa všetky ľudské inakosti prijímali rovnako ľahko, ako rozdielny metrický systém :-)

Je preto dobré mať prehľad a informácie, najmä preto, že sa môžete dopracovať k celkom rozdielnym výsledkom šitia -  a nie vždy k uspokojivým..

Okolité krajiny spolu s nami používajú metrický systém s takou samozrejmosťou a ľahkosťou, že môže byť naozajstným prekvapením zistenie, že sú aj krajiny, ktoré používajú celkom odlišný spôsob merania a váženia - alebo ani nie tak spôsob, pretože tiež používajú pravítka a váhy, ale množstvá a mierky vyjadrujú v celkom iných symboloch a množstvách. 
Dôležité je to pre nás, čo šijeme, najmä preto, že sa jedná o krajiny, kde má patchwork nielen dlhú tradíciu, ale najmä množstvo ľudí, ktorí sa tomuto úžasnému hobby venujú. A vychádza množstvo časopisov v angličtine a na internete je k dispozícii nepreberné množstvo videí a návodov - a v nich záhadné skratky a mierky - takže sa poďme na to pozrieť.

Najmä USA, Kanada a Veľká Británia používajú ako najmenšiu základnú mierku palec - so skratkou in (inch). V minulosti tento symbol označoval dĺžku troch zŕn sušeného jačmeňa položených vedľa seba :-)!
1 palec (alebo inch) = 2,54 cm
Zaujíma nás ešte jedna mierka dĺžky v súvislosti so šitím - jeden yard
1 yard = 91cm
Aj v týchto krajinách používajú pravítka, iba namiesto centimetrov sú na nich hodnoty uvádzané v palcoch a tie sú na pravítku delené na dieliky - osminky. Jeden palec = 8 dielikov.

Tak si to poďme vysvetliť:
Mám pred sebou návod v anglickom jazyku, rozumiem všetkému a mám pred sebou základnú dilemu - kúpiť si pravítko v palcoch, alebo prepočítavať na centimetre (pretože také pravítko už mám)? Znie to jednoducho, veď iba vynásobím hodnotu x 2,54 a mám centimetre! Robte, ako myslíte - možno pomôže týchto pár argumentov:
- je samozrejme oveľa jednoduchšie použiť pravítko v palcoch - ľahko a prehľadne sa  s ním pracuje a nemusíte nič prepočítavať
- VŽDY  - a to myslím vážne - príde pri šití a prepočítavaní na centimetre chvíľa, keď vzor nakoniec nesedí presne - a to najmä pri klasických vzoroch, kedy hotový blok tvorí slušná kôpka menších dielikov
- hoci to tak nevyzerá, v palcoch sa šije pohodlnejšie - delenie na osminky je prehľadné a jednoduché a najmä - dieliky na pravítku sú vo väčších rozostupoch, takže sú aj lepšie viditeľné ako milimetre natlačené jeden vedľa druhého
- veľmi dôležitým argumentom je švový prídavok udávaný vo väčšine vzorov - 1/4 inch - k švovému prídavku sa dostaneme nabudúce, takže iba stručne - ak vzor udáva 1/4 inchový švový prídavok a vy ho nedodržíte naozaj presne, vo výsledku to bude vidieť

Na prvý pohľad vyzerá to pravítko v palcoch tak nezrozumiteľne a komplikovane - pozrime sa preto trošku bližšie.

Už na prvý pohľad je zrejmé, že je iné. Stačí ale iba trošku cviku a rýchlo zistíte, že dieliky sú širšie, tým pádom prehľadnejšie. Najmenším dielikom je jedna osminka, výraznými čiarami sú zvýraznené polovice a celé palce. Keďže ľudí, ktorí šijú v palcoch je viac, aj typová škála týchto pravítok je oveľa širšia ako centimetrových.

Určite sa netreba používania palcových pravítok báť. Ak otáľate, odporúčam vyskúšať - napríklad u nás na kurze. Často šijeme vzory v palcoch, preto sú na kurzoch pravítka k dispozícii.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára